Vildväxt - kursutbud

Vilda ätliga växter


Denna vandring är för alla som vill lära sig ta till vara på naturens vilda, växtliga resurser! 


På denna exkursion känner, luktar och smakar vi på det vilda skafferiet. Vi lär oss vilka växter som går att äta, deras medicinala effekter och olika sätt att ta tillvara på dem. Vi går även igenom hur vi skördar på ett hållbart sätt och giftiga förväxlingsarter.


Samla kunskap för att kunna gå ut och plocka en sallad av ogräs i en park! Eller ett läkande örtte från en äng. Pesto av gröna blad. Örtsalt av vilda fynd. Té från gräsmattan. Tandborste av en rot. Lär dig hitta näringsrik och gratis mat runt husknuten! Jag önskar inspirera hur givande det är att plocka och förädla sin egen föda - och hur kul vi kan ha när vi får djupdyka i naturens förunderligheter!

Svampguidning


Vill du lära dig olika matsvampar och var du hittar dem? 

Vara säker på att du kan äta de svampar du har i din korg? 

Veta hur du tar tillvara på svampen och tillagar den på smakfulla sätt? 


På denna tur luktar, klämmer och känner vi på svampar. Vi lär oss om hur de växer, olika miljöer de trivs i och hur du plockar dem på ett hållbart sätt. Under guidningen lär vi oss känna igen olika matsvampar, giftsvampar och förväxlingsarter. Vi går också igenom hur svampen kan förädlas och smakrika sätt att tillaga den.


Denna tur är för såväl nybörjare som för dig som vill lära dig mer om matsvampar. Målet med denna kurs är att inspirera till matlagning med svamp och att göra dig till en säkrare svampplockare.

Mjölksyrning


Vill du lära dig mjölksyra? Vill du få dina grönsaker att hålla hela vintern? Göra dem nyttigare än de var från början? Få en ny smak att ha till maten? Leka kemist med dina grödor!


Då är den här kursen något för dig. Vi går igenom grunderna i mjölksyrning – en urgammal konserveringsmetod som fortfarande används på många håll i världen.


Vi lär oss en struktur för att få rätt bakterier i burkarna och låter sedan fantasin flöda. Alla deltagare får göra tre burkar var med valfri smaksättning från kryddförrådet. Burkarna tas sedan med hem för fortsättningen av fermenteringsprocessen och för att du ska få njuta av resultatet.


Ingår i kursen: Kunskap, burkar, grönsaker och massvis med spännande kryddor.

Kombucha


Vill du lära dig att göra din egna kombucha? Det är både enkelt och kul att brygga denna hälsobrygd. Drycken går sedan att smaksätta på oändligt många sätt där bara fantasin sätter gränserna. 


Kombucha tillverkas av koffein, socker och startvätska från en redan färdig brygd.  Efter att den fått jäsa kan den antingen drickas naturell eller smaksättas under en andra jäsning då även kolsyra bildas. 


Under kursen går vi igenom grunderna i tillverkningsprocessen, lär oss en struktur för att få rätt bakterier i flaskorna och inspirerar varandra till olika smaksättningar. Alla får starta varsin kombucha att ta hem.


Ingår i kursen: En flaska, kombucha-startvätska, övriga ingredienser för att för att starta brygden, recept och spännande inspiration till framtida smaksättningar

Övriga kurser -  info vid intresse


-Lär dig göra kimchi

-Gör ditt egna örtsalt 

-Gör din egna vinäger

-Fermentera med tång

-Fermentera din egna salsa

-Fermentera din egna chilisås

-Lär dig sylta, safta & göra marmelad

-Torka mat & göra torkade färdiga rätter

-Lär dig göra vinäger- och saltinläggningar

-Hur du äter, skördar och tar tillvara på tångKontakt